Mam konto
Nie mam konta

Zaloguj się

Czy wiedziałeś o tym, jak szkodliwe jest grillowanie?


Polacy są coraz bardziej świadomi o skutkach oddychania zanieczyszczonym powietrzem. Nie wszyscy mają jednak świadomość, że smog to nie problem, tylko i wyłącznie zimnych miesięcy, ale również i letnich.

Zimą w Polsce jesteśmy narażeni na działanie "smogu londyńskiego", którego główną przyczyną powstawania jest niska emisja. Powstaje ona na skutek emisji pyłów i szkodliwych gazów pochodzących z domowych pieców i kotłowni. Wszystkiemu winne są stare nieekologiczne źródła ciepła, w których można spalić wszystko. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Smog letni w przeciwieństwie do zimowego powstaje, gdy w powietrzu nagromadzi się duża ilość ozonu troposferycznego, tlenków azotu i związków organicznych, takich jak aldehydy, ketony, nadtlenki. Smog letni pojawia się przy silnym promieniowaniu słonecznym, przy słonecznej i bezwietrznej pogodzie i temperaturze powyżej 25 st. Celsjusza.

W dużych miastach jednym z głównych źródeł zanieczyszczonego powietrza są spaliny samochodowe. Z rur wydobywają się szkodliwe związki, tlenki azotu, węglowodory wielopierścieniowe. Zanieczyszczenia komunikacyjne to również drobinki  powstałe ścieraniu opon i klocków hamulcowych. Mało osób jednak wie, że na powstawanie smogu w ciepłych okresach wpływa popularne w Polsce grillowanie.

O ile pojedynczy grill nie sprawia większych problemów, to kilka grilli na niewielkiej powierzchni rekreacyjnej może powodować wiele uciążliwości. Przy ciepłej i bezwietrznej pogodzie kilka grilli obok siebie tworzy coś na wzór "komory gazowej". Niestety nie wszyscy potrafią korzystać z grilla "z głową". Jeśli chcemy grillować zdrowo i czysto powinniśmy zrezygnować z grilla opalanego paliwem stałym i wybrać grill elektrycznego lub gazowy. Jeśli nie mamy jednak możliwości zamiany tradycyjnego grilla na grill elektryczny, to powinniśmy wprowadzić kilka zasad "bezpiecznego" użytkowania grilla.  

Warto uświadomić sobie, że podczas smażenia mięsa kapiący tłucz powoduje powstawanie rakotwórczych substancji. Powstałe rakotwórcze substancje unoszą się również w powietrzu i osiadają na jedzeniu, ubraniach i pobliskich stołach. Dlatego więc warto smażyć mięso na specjalnych tackach, by ograniczyć kapanie tłuszczu. Jeśli nie smażymy potraw nad żarem, a na wysokich płomieniach to przypalone fragmenty mięsa będą potęgowały powstawanie szkodliwych związków.

W celu zmniejszenia ryzyka zanieczyszczenia naszych potraw produktami powstałymi podczas spalania brykietu i węgla drzewnego powinniśmy oddalić się od rozpalonego grilla na kilka metrów na okres ok, 20 min.  W tym czasie nie wolno kłaść na ruszt wcześniej przygotowanych dań. Na ruszt możemy położyć je po upływie 20 do 30 min.

W wyborze węgla powinniśmy upewniać się, że w opakowaniu znajduje się tylko i wyłącznie węgiel drzewny. Na opakowaniu brykietu poza nazwą i adresem producenta powinny znaleźć się również informacje, z jakiego drewna wykonano brykiet, jaka jest zawartość czystego węgla, jaka jest granulacja, jaki jest poziom wilgotności oraz zawartości popiołu.

Podpałki do brykietów również mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia. Większość dostępnych podpałek jest produkowana na bazie syntetycznych związków chemicznych lub produktów naturalnych nasączonych łatwopalnymi substancjami takimi jak parafina, lub alkohol. Dlatego warto zainwestować w podpałkę z "wełny drzewnej" lub kory brzozowej. W wyborze podpałki powinniśmy kierować się tym, czy pochodzi ona z drzew liściastych i nie zawiera w sobie związków chemicznych.

Przeczytanie składu na opakowaniu brykietu i podpałki zajmie nam chwilę, a może przyczynić się do wyboru, który wpłynie a jakość powietrza i nasze zdrowie.

Fot: Agnieszka Radzik 

"Niniejszy materiał został opublikowany dzięki dofinansowaniu Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Za jego treści odpowiada wyłącznie Fundacja Polska Ziemia"